Wist je dat…?
Wist je dat het rijpen van fruit een chemische reactie is? Fruit produceert een stofje genaamd etheen. Dit stofje zet enzymen aan om te rijpen. Het enzym pectinase bijvoorbeeld breekt de ‘lijm’ tussen de cellen af, waardoor het fruit zachter wordt. Appels en bananen maken veel etheen aan, wanneer je dit fruit in een de fruitschaal naast een peer legt, is de peer sneller rijp.
Mijn naam is Merel Rijnen, eigenaar van Food Dynamics. Benieuwd naar nog meer weetjes? Kijk dan verder!
- Heb jij je ook altijd afgevraagd waarom er in crackers altijd van die kleine gaatjes zitten? Deze worden in de fabriek voor het bakproces aangebracht. Om te voorkomen dat het deeg in de oven te veel ‘opbolt’. Juist door deze gaatjes blijft de cracker juist mooi plat.
-
Tomatenketchup mag niet sneller dan 0,015 meter per seconde stromen om niet afgekeurd te worden.
- Pinda’s zijn helemaal geen nootjes! Ook al heten ze in het Engels peanuts, de pinda behoort tot de peulvruchten en groeit onder de grond als een soort gekke wortel.
- Waarom heeft chocolade soms een witte waas? Wanneer chocola warmer wordt dan 25 graden, begint de cacaoboter uit te treden. De cacaoboter migreert als het ware naar de buitenkant van het product. Bij het afkoelen kristalliseert de cacaoboter en vormt het een laagje van vet kristallen op het product. En dit veroorzaakt die witte waas.
- Wist je dat je iets 10 tot 15 keer moet proeven, voordat je aan een smaak gewend bent? Maar dat hoeft natuurlijk niet te betekenen, dat je dan alles super lekker vindt.
- Waarom zit paprika in een blauwe zak? Smiths bracht als eerste in 1958, aardappelchips op de markt. Het bedrijfslogo was in rood en blauw. Het rood gebruikten ze voor hun eerste product: naturel chips. En toen later de paprika variant volgde, namen ze dan maar blauw voor die verpakking.
- Wist je dat cola veel zuurder is dan citroensap? En waarom proeven we dat niet? Dat we dat niet merken komt door de grote hoeveelheid suiker of zoetstoffen die worden toegevoegd. Aan cola wordt fosforzuur toegevoegd, en dit veroorzaakt een hele lage zuurgraad.
Waarom fosforzuur in cola zit is niet duidelijk, het recept is nu eenmaal geheim. Wel fungeert het als conserveermiddel, het is zo zuur dat er nauwelijks gisten of schimmels in kunnen groeien. -
Wist je dat de Mars reep, in Amerika een Milky Way heet?
- Wist je dat E-nummers zo slecht nog niet zijn? E-nummers zijn simpel gezegd stoffen die eigenschappen van voedingsmiddelen verbeteren. E-nummers komen in de vorm van smaakversterkers, kleurstoffen en conserveermiddelen. Een stof moet eerst een lang traject ondergaan voordat het een label met E-nummer krijgt. De stof mag namelijk niet schadelijk zijn voor je gezondheid. Je kunt een E-nummer dus eigenlijk zien als een garantie van veiligheid.
Alle E-nummers zijn goedgekeurd door de Europese Unie en daardoor is er ook geen reden om te denken dat ze slecht voor je zijn. Ben je toch bang voor E-nummers? Dan kan ik je geruststellen: een groot gedeelte E-nummers is gewoon natuurlijk. Zo is een banaan hartstikke gezond, maar bevat hij van nature wel een aantal E-nummers: verdikkingsmiddel E460 en E300 (vitamine C). - Hoe komt het dat vlees bruin kleurt, zoals bijvoorbeeld een pakje rosbief? De kleur wordt bepaald door myoglobine, dat is het eiwit van de spier. In myoglobine zitten ijzeratomen. Wanneer deze ijzeratomen gebonden zijn aan zuurstof, kleurt het vlees rood. Maar wanneer er geen zuurstof bij het product kan, en dus niet meer is gebonden aan myglobine, kleurt het product bruin. Wanneer je het product uit de verpakking haalt, of de plakjes rosbief van elkaar afhaalt, kan er weer zuurstof worden gebonden, en kleurt het vlees weer rood.
Misschien heb je ook wel een leuk weetje voor mij? Ik ben heel benieuwd!
Welkom in mijn wereld.., de wereld van Food Dynamics.., de wereld die voedingsmiddelen technologie heet.