De voedingsmiddelen technoloog: een duizendpoot?
Wat doet een voedingsmiddelentechnoloog nou allemaal? En wat betekend dat voor Food Dynamics? Daar verteld Merel jullie graag meer over.
Natuurkunde, scheikunde, microbiologie…
Mijn naam is Merel, trotse eigenaar van Food Dynamics. Welkom in mijn innovatie lab!
Ik ben een voedingsmiddelentechnoloog.
Mensen vragen: kun je dan heel goed koken? Nee, eigenlijk niet bijzonder, ik ben geen sterren chef. Ik werk veel met koek, snoep en chocolade producten. Maar ik ben ook geen bakker of patissier. Ik ben een voedingsmiddelentechnoloog.
En daar is een opleiding voor. Tijdens de opleiding worden alle productgroepen vanuit een scheikundige, natuurkundige en microbiologische hoek onder de loep genomen.
Wat doe ik als voedingsmiddelentechnoloog nou allemaal? Als voedingsmiddelentechnoloog werk je juist aan de onzichtbare laagjes in een product. Geen enkel product is gewoon maar een product. Over de samenstelling van het recept en de functionaliteit van de grondstoffen is heel goed nagedacht.
Niet te vergeten het proces waar het product gemaakt wordt.
Een voedingsmiddelentechnoloog houdt zich dagelijks bezig met vraagstukken als:
- Hoe werken ingrediënten samen?
- Wat maakt de koek lekker knapperig maar precies zo, dat het de koek niet breekt in de verpakking?
- Hoe kan de voedingswaarde verbeterd worden van een product, zonder de smaak te beïnvloeden?
- Hoe kunnen we winegums mooi los houden in de verpakking.
- Een voedingsmiddelentechnoloog berekend recepten en voedingswaarden, stelt ingrediënten declaraties op en doet onderzoek naar houdbaarheid.
- Daarnaast ontwikkelen we nieuwe concepten, texturen en smaak combinaties.
Productontwikkeling
En wat betekend dat voor Food Dynamics? Als eigenaar van Food Dynamics, help ik bedrijven bij productontwikkeling. Om inzicht te krijgen in de technologische eigenschappen van ingrediënten, het productassortiment en de toepassingsmogelijkheden.
Het vak voedingsmiddelentechnologie is dus heel divers. En ik ben een voedingsmiddelentechnoloog die zich bezighoudt met productontwikkeling. Productontwikkeling in de breedste zin van het woord. En dat betekent dus niet alleen het verzinnen van nieuwe smaakjes, maar het hele ontwerp van een product.
Als voedingsmiddelentechnoloog moet je gestructureerd en nauwkeurig kunnen werken. Analytisch en creatief denken en technisch zijn, is een pré.
Ik hoop hiermee een beetje te hebben uitgelegd wat een voedingsmiddelentechnoloog doet. Om u een kijkje in mijn innovatie lab te geven komt er een vervolg op deze blog. Daarin neem ik u digitaal mee in een voor mij ‘gewone’ werkdag.
Bedankt voor het kijken naar deze video. Heeft u vragen of opmerkingen? Vul het contactformulier in dan zal ik snel contact met u opnemen.
Tot gauw!